Tüp Bebek Süreci - An Overview
Aşılama Tüp bebek mi sorusu sıkça bizlere sorulmaktadır. Aşılama tüp bebek demek değildir. Aşılama ve tüp bebek arasında uygulama şekli, başarı oranı ve kimlere uygulanacağı ile ilgili farklar vardır. Bu yazımda aşılama ve tüp bebek arasındaki farkı sizlere açıklayacağım.Aşılama yöntemi ile tüp bebek tedavisi arasındaki en önemli farklardan biri geliştirilen yumurta sayısıdır. Hem aşılamada hem de tüp bebek tedavisine adetli başlanır.
Tüp bebek tedavisinde başarıyı artworkırmak için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:
Aşılama, yumurtlama işlevini artırmak için doğurganlık tedavilerinin gardenımıyla veya kadının doğal yumurtlama sırasında gerçekleştirilebilir.
Aşılama işlemi ağrılı bir işlem değildir. Normal jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır. Aşılamada kullanılan kateter çok ince olduğu için hasta ağrı, acı duymaz.
Bu sayede acı, ağrı, kramp gibi hislerin oluşması da engelleniyor. Yumurtaların belirli bir olgunluğa erişmesinin ardından toplanması sırasında vajinal ultrasonografi de kullanılır.
Tüp bebek, tıp alanındaki üreme teknolojilerinden biridir ve kısırlık sorunu yaşayan çiftlere yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir. Bu yöntem, kadının yumurtalıklarından alınan yumurtaların laboratuvar ortamında döllendirilmesi ve oluşan embriyonun anne rahmine transfer edilmesi esasına dayanır.
Embriyo transferinin ardından anne adayı usual hayatına geri dönebilir. Yapılan araştırmalar transfer sonrası hastanın devamlı yatak istirahatında takip edilmesinin yararsız olduğunu göstermiştir. Bu nedenle anne adayı kendini zorlamadan regular sosyal hayatına geri dönebilir.
Tüp bebek tedavisinde ilk deneme başarısız olabilir! Tüp bebek tedavisinde ilk deneme başarısız olabilir.
Bu işlem genellikle hafif sedasyon altında gerçekleştirilir ve vajinal ultrason eşliğinde yapılır.
Sonrasında hassas bir müdahale ile yumurtalar toplanır. Bu aşama kapsamında erkeğin de sperm örneği vermesi gerekir. Şayet erkekte sperm bulunmuyorsa bu durumda kısaca TESE olarak adlandırılan testikiler aspirasyon ya da biyopsi ile sperm alınması sağlanır. Erkekten alınan spermler laboratuvarda semenden ayrıştırılır ve sonrasında kullanılır.
Preimplantasyon genetik taramada ise belli bir hastalık araştırılmaz; tüm kromozomlar mümkün olduğunca olası bir genetik dilemma için taranır.
Tüp bebek işlemi genellikle birkaç hafta sürer ve başarı oranı %thirty ile %50 arasında değişebilir. Polycystic Ovary Syndrome Ancak bu oran, kadının yaşı, genel sağlık durumu ve sperm kalitesi gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Kimi zaman, nadir durumlarda laparoskopi ya da transabdominal ultrasonografi işlemlerinden lawnım alınmasına da ihtiyaç duyulabilir. İşlem süresinin ise kişiden kişiye değişmekle birlikte çoğunlukla 15 – 20 dakikada tamamlandığını belirtebiliriz.
Aslında kadının doğurma zamanları yaşa bağlı olarak gelişmektedir. Polycystic Ovary Syndrome Peki, bu aşılama ile tüp bebek arasındaki fark nedir? Eğer bir kadın 35 yaşının altındaysa ve kadın hastalıklarından dolayı büyük bir operasyon geçirmediyse ve eşinin de önemli bir sperm sorunu yoksa her ay düzenli bir ilişkiden sonra hamile kalınma oranı %25 olduğu biliniyor. ÇOkay fazla bebek isteyen fakat bebek sahibi olamayan insanlar vardır.